Homepage             Vlees - Vis - Kip - Soep - Voorgerechten - Bijgerechten - Vegetarisch - Rijst - Noodles

Noodles

U bekijkt nu de categorie Noodles. Om een andere categorie te kiezen, gebruikt u het menu bovenaan de webpagina.

 

 

 

Fried noodles

Mihoen Singapore

Mie van de hawker

Mihoen met een pittige saus

Eiernoodles met varkenshaas

Mihoensalade met groenten en rundvlees

Japanse noodles salade

Bami met Thais varkensvlees

Udon met ei en gember

Gebakken mie uit Thailand

Mie goreng met garnalen

Krokante mihoen

Mie met Thaise gehaktsaus

 

 

 

 

 

 

 

Fried noodles

 

Ingrediënten:

 

500 gram rijstvermicelli (noedels), 200 gram varkenshaas, 200 gram rauwe ongepelde garnalen, 150 gram taugé, 2 teentjes knoflook, stukje verse gemberwortel (2 cm), 1 rode peper, 1 groene peper, 3 voorjaarsuitjes, 3 eetlepels sojasaus, 2 eieren, snufje zout en peper, 3 eetlepels olie,

 

Het is altijd weer even wennen aan het soort Engels dat er gangbaar is (fried noodles worden uitgesproken als flaai noedel), maar Singapore is een fascinerende stad waar je bovendien heerlijk kunt eten. Naast de restaurants uit alle windstreken zijn er de hawkers, de eetstalletjes die samen een marktje op straat vormen. De één is gespecialiseerd in vis of eend, de ander verkoopt bijvoorbeeld alleen maar noodle-gerechten, zoals deze fried noodles. De rijstvermicelli uit dit recept is hier te koop bij de toko.

Kook de rijstvermicelli volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Was de taugé en verwijder de groene velletjes. Laat de taugé goed uitlekken. Snij de pepers en de voorjaarsuitjes in ringen. Hak de teentjes knoflook fijn en rasp de gemberwortel. Pel de garnalen en snij de varkenshaas in dunne reepjes. De eieren loskloppen met een snufje zout en peper. Verhit een halve eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin op laag vuur een omelet. Laat de omelet wat afkoelen, rol haar op en dan in dunne reepjes snijden.

Verhit 2 1/2 eetlepel olie in een wok. Fruit er de knoflook en geberwortel even in aan. Voeg de reepjes varkenshaas toe en roerbak gedurende een minuut. Doe de gepelde garnalen erbij en roerbak nogmaals een minuut. De taugé, pepers en voorjaarsuitjes toevoegen. Schep alles nog een minuut of drie goed om. De noedels toevoegen en het gerecht door en door warm laten worden. Op smaak brengen met de sojasaus. De noedels overdoen op een voorverwarmde schaal. Strooi er tot slot de omeletreepjes over. Serveer er een frisse komkommersalade bij.

 

 

Mihoen Singapore

 

Ingrediënten:

 

400 gram mihoen, 250 gram rauwe garnalen, 2 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, stukje gemberwortel (2cm), 1 rode peper, 1 groene peper, 2 voorjaarsuitjes, 2 eieren, 2 theelepels gemalen kurkuma (koenjit), 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar), 1/2 theelepel gemalen komijn (djinten), 200 gram taugé, 3 eetlepels sojasaus, 1 theelepel zout, 2 tomaten, 1/2 komkommer, 3 eetlepels olie.

 

Hawkers worden ze genoemd, de mannen die met hun foodstall door de straten gaan. Of beter: gingen, want tegenwoordig staan ze op diverse plekken in Singapore bij elkaar waar ze samen een soort van marktje vormen. De een is gespecialiseerd in eend, de ander verkoopt drankjes en bij een derde bestel je bijvoorbeeld deze mihoen.

Kook de mihoen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. De garnalen pellen, zwarte draad verwijderen. Spoel de garnalen af, en laat ze in een zeef goed uitlekken. Varkenshaas in plakjes van een halve centimeter snijden en deze plakjes in reepjes. De sjalotjes klein snijden. De knoflook zo fijn mogelijk hakken. Gemberwortel schillen en ook zo fijn mogelijk hakken. De rode en groene peper in schuine ringen snijden. De voorjaarsuitjes in ringetjes snijden. De tomaten halveren en deze helften in dunne plakjes snijden. Ook de komkommer halveren en in plakjes snijden. Klop de eieren los met een eetlepel water. Bak in een klein beetje olie van deze eieren een omelet. Even laten afkoelen. De omelet strak oprollen en dan in dunne ringen snijden. Verhit de olie in een wok. Roerbak hierin de sjalotjes, knoflook en gemberwortel lichtbruin. Kurkuma, koriander en djinten erbij doen en even omscheppen. Voeg de varkenshaas toe en gedurende een minuut laten meebakken. De garnalen erbij doen en nogmaals een minuut roerbakken. Rode en groene peper, voorjaarsuitjes en taugé toevoegen. Alles twee minuten goed omscheppen. De mihoen erbij doen en het gerecht door en door verwarmen. De sojasaus en het zout toevoegen en nogmaals omscheppen. Serveer de mihoen op vier borden Verdeel hier de omeletringen over en garneer de borden met de plakjes tomaat en komkommer. Geef er eetstokjes bij.

 

 

Mie van de hawker

 

Ingrediënten:

 

400 gram mie, 300 gram rauwe garnalen, 300 gram schoongemaakte inktvis, 300 gram varkenshaas, 5 teentjes knoflook, 2 rode pepers, 250 gram taugé, 1/2 struikje paksoi, 1 theelepel zout, 1 volle theelepel suiker, 2 theelepels sesamolie, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel oestersaus, 3 eetlepels korianderblaadjes, 3 eetlepels olie.

 

Voor dit gerecht kunt u uw eigen favoriete mie gebruiken. De combinatie van vlees en vis (in dit geval garnalen, inktvis en varkenshaas) is overigens heel gebruikelijk in Azië. U kunt ook kiezen voor garnalen en varkenshaas of alleen inktvis met varkenshaas; al die verschillende smaakjes maken deze mie zo bijzonder.

De garnalen pellen, de rugzijde insnijden en de zwarte draad verwijderen. De garnalen afspoelen en uit laten lekken. De inktvis in reepjes snijden. Het varkenshaasje in kleine stukjes snijden. Garnalen, inktvis en varkenvlees in een kom leggen en roer hier zout, suiker en sesamolie doorheen. De teentjes knoflook en de rode pepers fijnhakken. De taugé (indien nodig) schoonmaken. De paksoi in repen snijden.

De mie bereiden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit de olie in een wok. Voeg knoflook en rode peper toe en roerbak een minuutje. Voeg garnalen, inktvis en varkensvlees toe en roer dit even om. Eén deciliter heet water erbij doen en alles een minuut of drie mee laten koken. Nu taugé en paksoi erdoor roeren en dan de sojasaus en de oestersaus erdoor roeren. De mie toevoegen en al omscheppend goed warm laten worden. Strooi er als laatste de korianderblaadjes over. Serveer de mie in vier flinke kommen.

 

 

Mihoen met een pittige saus

 

Ingrediënten:

 

400 gram mihoen, 1 blok tahoe, olie om te frituren, 250 gram taugé, 200 gram Noorse garnalen, 6 voorjaarsuitjes, 2 eieren, 1 limoen, 6 gedroogde rode pepers, 8 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, 1 serehstengel, 1 theelepel trasi, 2 eetlepels taotjo (gezouten, zwarte sojabonen),  1 theelepel zout, 1/2 eetlepel suiker, 100 gram santen, 1/2 eetlepel tamarindepasta, 3 eetlepels olie.

 

Maak in een keukenmachine een kruidenpasta van de rode pepers, sjalotjes, knoflook, in stukken gesneden sereh (onderste witte deel) en trasi. Verhit drie eetlepels olie in een wok en fruit hierin de kruidenpasta. Voeg na een minuut of drie de taotjo toe, de bonen een beetje kneuzen. Roerbak dit nog een minuut mee. Zout en suiker toevoegen en nog een minuut mee laten bakken. Zet de wok apart.

Schep de helft van het kruidenmengsel in een pan. Voeg driekwart liter water toe en breng dit aan de kook. Voeg de santen toe en laat het al roerend oplossen. De tamarindepasta erbij doen. Deze kokossaus nog een paar minuten zachtjes laten doorkoken.

De eieren in een minuut of zes koken. Pellen en in partjes snijden. De voorjaarsuitjes in stukjes van twee centimeter snijden, de limoen in partjes snijden. Breng voor de mihoen een flinke pan met water aan de kook. Kook de mihoen, met een beetje zout,  twee minuten. De mihoen in een zeef leggen en afspoelen met koud water. Uit laten lekken. In een frituurpan of braadpan olie verhitten. Dep het blok tahoe droog en frituur het blok in een minuut of drie, vier bruin. Eenmaal keren. Uit laten lekken op keukenpapier. Het blok tahoe in plakjes snijden. Verhit de wok met de achtergebleven helft van het kruidenmengsel. Voeg de taugé toe en roerbak kort. De garnalen en de voorjaarsuitjes erbij doen. Even omscheppen en dan beetje bij beetje de mihoen toevoegen. Blijf omscheppen en zodra de mihoen goed warm is, het gerecht overdoen in een voorverwarmde serveerschaal. De kokossaus opnieuw verhitten en in een sauskom gieten. De eieren, plakjes tahoe en partjes limoen op de rand van de schaal  leggen. Gebruik voor deze mihoen diepe borden of kommen. Giet over de mihoen flink wat van de saus.

 

 

Eiernoodles met varkenshaas

 

 

Ingrediënten

400 gram eiernoedels, 2 kleine Chinese worstjes (samen ongeveer 80 gram), 12 rauwe garnalen, 150 gram varkenshaas, 2 teentjes knoflook, 2 rode pepers, stukje gemberwortel (2 cm), 50 gram peultjes, 200 gram taugé, 50 gram knoflookbieslook, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel oestersaus, zout en peper, 1 eetlepel sesamolie, 1 voorjaarsuitje, 3 eetlepels olie.

Chinese gedroogde worstjes zijn te koop bij de toko. U kunt ze vervangen door een stukje Spaanse worst: chorizo. Knoflookbieslook is bij de grotere supermarkten en toko te koop. De naam zegt het al: het is familie van de bieslook en heeft een duidelijke knoflooksmaak. De bladeren zijn plat en aan het eind zit een eetbaar bloemknopje.
Kook de mie volgens de aanwijzing op de verpakking. De worstjes in dunne plakjes snijden. De garnalen pellen maar het staartje laten zitten. Wassen en uit laten lekken. De varkenshaas in de lengte halveren en dan in dunne plakjes snijden. De teentjes knoflook, rode pepers en het stukje gemberwortel zo fijn mogelijk hakken. De peultjes schoonmaken en schuin doorsnijden. De knoflookbieslook in tweeën snijden. Voorjaarsuitje in stukken van 4 cm en daarna in de lengte in dunne reepjes snijden. Verhit een eetlepel olie in een grote wok. Roerbak hierin gedurende een minuut de knoflook, rode peper en gember. Worst, garnalen en varkenshaas toevoegen en een minuut of twee al roerend meebakken. Alles uit de wok in een schaal scheppen en twee eetlepels olie in de wok doen. De peultjes, taugé en de knoflookbieslook een minuut of twee roerbakken. De noedels erbij doen en blijven omscheppen. Sojasaus, oestersaus, zout en versgemalen peper naar smaak toevoegen. Het vlees en de garnalen terug in de wok doen, sesamolie erbij en op een hoog vuur al omscheppend goed met elkaar vermengen. Het gerecht overdoen op een flinke schaal en garneren met het voorjaarsuitje.  

 

Mihoensalade met groenten en rundvlees

Ingrediënten:

250 gram mihoen, 400 gram bieflappen, 8 teentjes knoflook, stukje verse gemberwortel (2 cm), 2 dessertlepels milde currypoeder, 3 eetlepels vissaus (Naam Pblaa), 1 kleine winterwortel, 1/2 rettich, 1/2 komkommer, 1/2 ijsbergsla, 100 gram taugé, 4 eetlepels verse muntbladeren, 100 gram pinda’s, 1 eetlepel olie.

Een maaltijdsalade die lauw wordt opgediend. Gebruik voor de currypoeder een soort die bij voorkeur uit de toko komt en niet het beruchte blikje kerriepoeder uit de supermarkt. In dit gerecht uit Vietnam wordt een milde currypoeder gebruikt. Voor de liefhebbers van meer pit is het aan te raden om een schaaltje met heel klein gesneden rode pepertjes op tafel te zetten.
De bieflappen in dunne plakjes snijden. Dit gaat makkelijker als de bieflappen eerst een uurtje in de vriezer hebben gelegen. De teentjes knoflook en het stukje gemberwortel zo fijn mogelijk hakken. In een kom de biefplakjes, knoflook, gember, currypoeder en vissaus goed omscheppen. Zet de kom afgedekt in de koelkast en laat deze een paar uur marineren.
De winterwortel, rettich en komkommer schillen en in luciferdunne reepjes snijden. De ijsbergsla ook in dunne reepjes snijden.
Bereidt de mihoen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Goed uit laten lekken.
Verhit de olie in een wok. Bak hierin in twee of drie porties de gemarineerde biefplakjes. Roerbak tot de plakjes gaar en bruin zijn. Zet de gebakken plakjes apart.
Meng in een flinke schaal de gebakken bief, met de goed uitgelekte mihoen, wortel, rettich, komkommer, ijsbergsla en taugé. Hak de muntbladeren en de pinda’s grof en strooi dit bovenop de lauwwarme mihoensalade. Even omscheppen en direct serveren.

Japanse noodlessalade

Ingrediënten:

250 gram gedroogde ramen noodles, 1 1/2 eetlepel Japanse sojasaus, 1 1/2 eetlepel mirin (Japanse kookwijn), 1 eetlepel rijstazijn, 2 theelepels sesamolie, 2 theelepels tahin (sesampasta), 1/4 komkommer, 4 worteltjes, 6 krabsticks, 1 rood pepertje, 1 bakje Japanse ingemaakte gember, Wasabi (Japanse mosterd).

Deze salade is heel goed geschikt voor een lunch maar past ook goed bij een buffet. Er staan een paar ingrediënten in de lijst die u misschien nog niet kent. De meeste zijn bij de grotere supermarkten verkrijgbaar en ook biologisch-dynamische winkels hebben nogal eens Japanse producten. Tahin is een sesampasta die in potten wordt verkocht. Ramen noodles is een noedel gemaakt van tarwebloem met eieren. In plaats van deze Japanse noodles kunt u desnoods de Chinese eiermie gebruiken. De Japanse ingemaakte gember is een in dunne plakjes gesneden gember met een lichtroze kleur en een frisse, lichtzure smaak. Deze gember wordt vaak bij sushi geserveerd.

Kook de noodles volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Afspoelen met koud water en goed uit laten lekken. In een kommetje de sojasaus, mirin, rijstazijn, sesamolie en tahin tot een sausje roeren. Komkommer schillen, worteltjes schoonmaken en beide grof raspen. De krabsticks uit elkaar pluizen zodat er draden ontstaan. Het rode pepertje van zaad en zaadlijsten ontdoen en in heel dunne reepjes snijden. De gemberplakjes in een zeef uit laten lekken.
Leg de noodles op een platte schaal en leg er, groepsgewijs, de komkommer, wortel, krabsticks en rode peper bovenop. Roer het sausje nogmaals door en schenk het over de salade. Draai van de dunne plakjes gember op het topje van uw pink kleine roosjes. Leg deze roosjes langs de rand in de schaal. Geef er een klein kommetje met wasabi bij.

 

Bami met Thais varkensvlees

Ingrediënten:

500 gram varkensfilet, 3 eetlepels bruine suiker, 5 eetlepels vissaus, 2 deciliter water.
Voor de bami: 250 gram brede rijstnoedels, 3 teentjes knoflook, 3 voorjaarsuitjes, 1 rode peper, 1 struik paksoi, 2 eetlepels oestersaus, 2 eetlepels vissaus, 2 theelepels suiker, 1 theelepel zout, versgemalen peper, 4 eetlepels gebakken uitjes (fruitjes), 3 eetlepels olie.

Het bijzondere van dit Thaise gerecht is dat het varkensvlees wordt gestoofd in een stroperig sausje dat voor de smaak en voor de kleur zorgt.
Leg het vlees in een niet te grote pan. Bruine suiker, vissaus en water toevoegen. Breng het aan de kook en zet het vuur dan zo laag mogelijk. Laat het vlees, zonder deksel, in ongeveer een uur zachtjes gaar stoven. Het vlees af en toe keren en zo nodig nog een eetlepel water toevoegen. Het vocht is aan het einde van de bereidingstijd ingekookt tot een stroperig sausje.
Ondertussen kan het bamigerecht voorbereid worden. De knoflook fijnhakken en de voorjaarsuitjes in ringetjes snijden. De rode peper fijnsnijden. De paksoi wassen en in dunne reepjes snijden. Goed laten uitlekken. De rijstmie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking bereiden. Verhit de olie in een wok. De teentjes knoflook even aanfruiten en dan de mie erbij doen. Na een minuut of twee de voorjaarsuitjes erbij doen, even omscheppen en uit de wok halen. Warm houden in een kom, afgedekt met aluminiumfolie Het vlees uit de pan halen en in dunne plakjes snijden, ook dit warm houden.
De wok opnieuw verhitten en de paksoi kort roerbakken. Voeg de rode peper, oestersaus, vissaus, suiker zout en peper toe en roer goed. De warm gehouden mie erbij doen en alles goed omscheppen. Schep de bami op een schaal en leg langs de rand de dunne plakjes varkensvlees en verdeel hier het stroperige sausje over.Bestrooi de bami met de gefruite uitjes.

 

Udon met ei en garnalen

Ingrediënten:

250 gram udonnoedel, 3/4liter kippenbouillon, 1 eetlepel mirin (Japanse kookwijn), 1 eetlepel sojasaus, zout naar smaak, 1 1/2 eetlepel maïzena, 4 eieren, 50 gram waterkers, 2 voorjaarsuitjes, stukje gemberwortel (2 cm).

Udon is een noedelsoort uit de Japanse keuken. Het is een witte tarwebloemnoedel die meestal wordt gegeten in soepen of met dikke sauzen. Dit recept, udon in een dikke saus, is goed geschikt als voor- of bijgerecht.
Dit gerecht wordt extra lekker als het wordt gegarneerd met een in dunne reepjes gesneden geroosterd vel nori en dan ziet het er ook nog eens feestelijk uit. Nori, gemaakt van zeewier, wordt verkocht in pakjes van tien vellen en wordt vooral gebruikt om sushi te maken. Geroosterde norivellen zijn te koop in de grotere supermarkten en bij de toko. De smaak van norivellen is prima en doordat zeewier vol plantaardige eiwitten, vitaminen en mineralen zit, zijn norivellen nog bijzonder gezond ook.
Kook de udon volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. In een vergiet leggen en afspoelen onder de koude kraan. Uit laten lekken. De eieren in een kommetje loskloppen. Waterkers kleinsnijden. De voorjaarsuitjes in dunne ringetjes snijden. Gemberwortel fijnhakken. Breng de kippenbouillon aan de kook en voeg hier mirin, sojasaus en zout naar smaak toe. De maïzena mengen met drie eetlepels koud water.
Zet het vuur van de bouillon iets lager en giet al roerend het maïzenapapje toe. Blijf roeren en na een paar minuten zal de bouillon indikken. Zet het vuur nog lager en voeg waterkers en voorjaaruitjes toe. Even goed doorroeren en dan langzaam de eieren in een dun straaltje toevoegen.
In een ketel of waterkoker water aan de kook brengen. Giet dit over de udon in het vergiet en verdeel de noedels over vier kommen. Giet hier de saus overheen en bestrooi de kommen met de fijngehakte gember. Serveer direct.

Gebakken mie uit Thailand

Ingrediënten:

200 gram brede rijstmie, 3 teentjes knoflook, 3 eetlepels gedroogde garnalen, 3 eetlepels ongezouten pinda’s, 2 rode pepers, 50 gram taugé, stukje rettich, 4 voorjaarsuitjes,2 eieren,
2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels Thaise vissaus, 1 theelepel bruine suiker, 4 takjes koriander, 4 eetlepels olie.

Dit bekendste miegerecht uit Thailand wordt gemaakt met rijstmie. Niet de dunne miehoen, maar een brede, platte mie. Deze rijstmie is te koop in de toko. Week rijstmie nooit te lang; het wordt dan snel een kleffe bedoening.
De rijstmie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking bereiden. Meestal zal dit een minuut of twintig zijn. Laat ze in een vergiet uitlekken. De knoflook fijnhakken. De garnalen in een vergiet leggen en onder de kraan afspoelen. Uit laten lekken en fijnhakken. De pinda’s grof hakken. De rode pepers in dunne ringetjes snijden. Rasp een eetlepel rettich grof. Het groen van de voorjaarsuitjes in stukjes van een centimeter snijden. Het wit wordt niet gebruikt.
Verhit de olie in een wok. Fruit hierin de knoflook goudbruin. Breek de eieren boven de wok en roerbak ze los. Voeg de rijstmie toe en schep alles goed om. Doe hetzelfde (dus toevoegen en omscheppen) achtereenvolgens met de citroensap, de vissaus en de suiker. Dan de garnalen toevoegen en omscheppen. De helft van de pinda’s erbij doen en weer goed omscheppen. De helft van rode pepers en de helft van de taugé toevoegen en roerbakken. Rettich en het groen van de voorjaarsuitje erbij doen. Nog een paar minuten roerbakken en het gerecht overdoen op een voorverwarmde schaal. Strooi de rest van de pinda’s, pepers en taugé erover Garneer met de takjes koriander. Serveer direct.

 

Mie goreng met garnalen

Ingrediënten:

250 gram eiermie, 500 gram rauwe, ongepelde garnalen, 250 gram runderbiefstuk, 2 uien, 3 teentjes knoflook, stukje gemberwortel (3 cm), 1 winterwortel, 6 voorjaarsuitjes, 2 eetlepels sojasaus, 2 theelepels bruine suiker, 1 eetlepel tomatenketchup, zout, 1 rode peper, 3 eetlepels olie.

Garnalen, biefstuk en eiermie zijn de belangrijkste ingrediënten van dit gerecht. Eiermie is in elke supermarkt te koop. Maar sommige toko’s verkopen verse mie (vaak heet deze Hokkienmie) en die smaakt veel beter. Voor grote eters mag er best wel wat meer mie gebruikt worden. Voeg bijvoorbeeld nog een half pakje (125 gram) extra toe.
De mie koken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Na het afgieten de mie mengen met een halve eetlepel olie. De garnalen pellen en schoonmaken. De biefstuk in dunne plakjes snijden. De ui, knoflook en gemberwortel in stukken snijden en in een keukenmachine tot een pasta pureren. Voeg een halve eetlepel olie toe en laat de machine nog even draaien. De wortel schillen en in stukken van vier centimeter snijden. Snij hier dunne reepjes van. De voorjaarsuitjes in schuine ringen snijden. De rode peper in de lengte in heel dunne reepjes snijden.
Verhit twee eetlepels olie in een wok. Fruit hierin de pasta lichtbruin. Voeg de garnalen en het vlees toe en roerbak op hoog vuur. Na een minuut de wortel en voorjaarsuitje toevoegen en nog een minuut of twee roerbakken. Nu de sojasaus, bruine suiker en de tomatenketchup erbij doen en goed omscheppen. Voeg zout naar smaak toe.
De warme mie op een voorverwarmde schaal leggen en hier het garnalen, vlees en groentemengsel bovenop leggen. Garneer met de reepjes rode peper en serveer direct. Lekker met een komkommersalade.

Krokante mihoen

Ingrediënten:

150 gram mihoen, 1 ons gepelde garnalen, 1 ons mager varkensvlees, 2 teentjes knoflook, 1 ons taugé, 2 voorjaarsuitjes, 1 eetlepel taotjo (pikante bruine bonensaus, 2 eetlepels vissaus (Naam Pblaa), 1 eetlepel suiker, 1 ei, 1 theelepel citroenrasp, 3 eetlepels korianderblaadjes, 1 rode peper, 1/2 liter olie om te frituren.

In dit gerecht wordt de mihoen gefrituurd en dat geeft een heel apart smaakje aan deze rijstvermicelli. De mihoen wordt er bros van en doet denken aan een zoutje. In Thailand wordt  krokante mihoen geserveerd op een mooie schotel, gegarneerd met korianderblaadjes en in reepjes gesneden rode peper.
Varkensvlees in dunne reepjes snijden. Knoflook fijnhakken. De tauge wassen en goed laten uitlekken. De rode peper van zaad ontdoen en in reepjes snijden. Voorjaarsuitjes in ringetjes snijden. Verhit de olie in een pan tot ongeveer 180 graden. Leg op het aanrecht enkele lagen keukenpapier klaar. Bak de miehoen met ongeveer 25 gram per keer. Breek daarvoor de mihoen boven de pan in kleine stukjes en laat ze in de olie vallen. Bijna onmiddellijk verkleurt de mihoen wit en komt aan de oppervlakte drijven. Zodra de mihoen lichtbruin is met een schuimspaan uit de pan halen en op het keukenpapier laten uitlekken.
Haal 2 eetlepels olie uit de pan en verhit deze in een wok.
Bak hierin de garnalen, varkensvlees en knoflook gedurende 2 minuten. Suiker, taotjo, en vissaus toevoegen en alles goed doorroeren. Breek het ei boven de wok en roerbak 1 a 2 minuten totdat het ei gestold is. De mihoen toevoegen en alles voorzichtig omscheppen. De mihoen overdoen op een schaal en leg hier de tauge op en omheen. Bestrooi de mihoen met het voorjaarsuitjes, citroenrasp, korianderblaadjes en de rode peper.

 

Mie met Thaise gehaktsaus

Ingrediënten:

400 gram mie, 4 ons mager rundergehakt, 4 eieren, 2 kleine rode uien, 4 teentjes knoflook, 2 volle theelepels kerriepoeder, 1 eetlepel vissaus (Naam Pblaa), 1 eetlepel sojasaus, 1/2 theelepel cayennepeper, 1 eetlepel maïzena, 2 lenteuitjes met veel groen, 2 eetlepels gehakte selderijblaadjes, 4 eetlepels olie.

In Thailand worden verschillende soorten mie gegeten. Een heel bekende soort zijn daar de brede, lintvormige rijstnoedels. Deze noedels zijn gemaakt van rijstmeel en hebben een witte kleur. In Thailand wordt bij foodstalls altijd verse mie gebruikt die ook wel eens geel gekleurd is door wat druppeltjes kleurstof. Deze rijstnoedels zijn in gedroogde vorm te koop bij de Chinese toko. U moet deze rijstnoedels niet koken maar 15 tot 20 minuten weken in heet water.
Bereid de mie volgens de gebruikswijzing op de verpakking en laat hem goed uitlekken. Snijd de knoflook in dunne plakjes en de rode uien in ringen. De lenteuitjes fijnsnijden en samen met de selderij even apart zetten. Bak vier spiegeleieren en houd ze warm in een lauwe oven (75 graden). Verhit 3 eetlepels olie in een wok of koekepan en fruit hierin de knoflook en de rode ui lichtbruin. Voeg de mie toe en roerbak gedurende 2 minuten.
De mie uit de wok overdoen in een voorverwarmde schaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem bij de eieren in de oven. Verhit nu 1 eetlepel olie in de wok en roerbak gedurende 30 seconden de kerriepoeder. Gelijktijdig 2 deciliter water en het gehakt in de wok doen en in ongeveer 3 minuten het gehakt met een vork losroeren. Vissaus, sojasaus en cayennepeper toevoegen. De maizena oplossen in 2 eetlepels koud water en langzaam in de pan gieten. Zodra de saus gebonden is de gehaktsaus over de mie schenken en bestrooien met de lenteuitjes en de gehakte selderijblaadjes. Serveer de gebakken eieren bijvoorbeeld op een platte schaal die u bedekt heeft met slabladeren. Garneer deze schotel met partjes tomaat.

 

 

 

 

 

 

 

© Tineke Sluijter 2007 - info@tinekesluijter.nl