Soepen
U bekijkt nu de categorie Soepen. Om een andere categorie te kiezen, gebruikt u het menu bovenaan de webpagina.
| |
Thaise soep met kip en groenten
Vissoep
Hete soep met gehaktballen
Pikante vissoep
Mulligatawny
Thaise pompoensoep
Thaise miesoep
Curry-vissoep
Indiase vissoep
Nonya maaltijdsoep
Pompoensoep met garnalen
Noodlesoep met gebakken eend
Zure hete soep met garnalen
Noodlesoep met garnalen
Tom Yam Kung
Spinaziesoep met okra's
Linzensoep
Kippensoep uit Maleisië
Thaise soep met kip en groenten
Ingrediënten:
300 gram kipfilet, 1 1/2 liter kippenbouillon, 1 teentje knoflook, 1 serehstengel, 1 stukje gemberwortel (3 cm), 1 rode peper, 4 eetlepels Thaise vissaus (naam pblaa), 1 eetlepel suiker, 4 voorjaarsuitjes, 1 winterwortel, 1 stengel bleekselderij, 1 limoen. Voor de garnering: 1 eetlepel korianderblaadjes, 1 eetlepel basilicumblaadjes, 1 eetlepel muntblaadjes, 1 voorjaarsuitje.
Soepen maken vrijwel dagelijks deel uit van een Thaise maaltijd. En dan niet als voorafje, zoals bij ons, maar als bijgerecht. Er wordt doorgaans ook niet in gangen gegeten, alles komt tegelijk op tafel. Gevulde soepen, zoals deze geurige soep met veel verse groenten en kruiden, zijn er vooral voor de lunch. Gebruik voor deze soep bij voorkeur een zelfgetrokken kippenbouillon. Natuurlijk kunt u ook bouillonblokjes gebruiken; neem dan twee blokjes op anderhalve liter water.
De kipfilet in dunne plakjes snijden. Teentje knoflook en de serehstengel (alleen het onderste witte deel) fijnhakken. De gemberwortel schillen en in dunne plakjes snijden. Rode peper klein snijden. Voorjaarsuitjes in dunne ringetjes snijden. Winterwortel schillen en in luciferdunne reepjes snijden. Bleekselderij schoonmaken en in boogjes snijden.
De koriander-, basilicum- en verse muntblaadjes grof hakken. Het voorjaarsuitje voor de garnering in stukken van 2 cm snijden en daarna in zo dun mogelijke reepjes.
Verhit de kippenbouillon met daarin de knoflook, sereh, gemberwortel, rode peper, vissaus, en suiker. Leg een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de bouillon zo tien minuten staan. Voeg dan de kipreepjes toe en kook deze een minuut of drie mee. Voeg nu voorjaarsuitjes, winterwortel en bleekselderij aan de bouillon toe en laat dit een minuut of vijf zachtjes koken. Pers het limoentje en voeg het sap toe. Even roeren en dan de verse gehakte kruiden erbij doen. Nogmaals doorroeren. Schep de soep in vier kommen en garneer met de in dunne reepjes gesneden voorjaarsui.
Vissoep
Ingrediënten:
250 gram visfilet, 12 grote garnalen, 6 sjalotjes, 6 teentjes knoflook, 1 serehstengel, 1 theelepel garnalenpasta (trasi), 2 groene pepers, 4 citroenbladeren (djeroek poeroet), 2 eetlepels Thaise vissaus (naam pblaa) , 1 eetlepel citroensap, 100 gram santen, zout, 2 takjes basilicum.
In plaats van zout wordt in de Thaise keuken meestal een vissaus gebruikt die hier ook in een fles te koop is. Deze vissaus heet naam pblaa (naam betekent water en pblaa betekent vis) en is te koop bij de toko en de grotere supermarkt. Deze soep mag trouwens best een beetje pittig smaken. Bij de ingrediënten staan twee groene pepers, maar dat mogen er ook gerust vier zijn. De juiste hoeveelheid is moeilijk aan te geven, want zowel bij de rode als de groene pepers is de vurigheid telkens weer anders. Tijdens het snijden kun je daarom het best een heel klein stukje proeven om te testen hoe heet de pepers zijn. Overigens zijn pepers altijd wat minder heet als je de pitjes verwijdert.
De vis in stukjes snijden en de garnalen pellen. Zwarte draad verwijderen en de garnalen afspoelen. De sjalotjes en de teentjes knoflook fijnhakken. De serehstengel kneuzen. De groene pepers in dunne ringetjes snijden.
Breng in een pan anderhalve liter water aan de kook. Los hier al roerend de santen in op. Voeg sjalotjes, knoflook, serehstengel, garnalenpasta, groene pepers, citroenbladeren en de vissaus toe. De visfilet erbij doen en ongeveer tien minuten zachtjes laten koken. De visfilet mag helemaal uit elkaar vallen. De garnalen erbij doen en nog een minuut of drie mee laten koken. Het citroensap erdoor roeren en de soep even proeven: voeg zo nodig nog wat zout of vissaus toe. Verwijder de serehstengel en de citroenbladeren. De blaadjes basilicum in stukjes scheuren en door de soep roeren. Serveer direct.
Hete soep met gehaktballen
Ingrediënten:
Voor de gehaktballen: 1 kilo rundergehakt, 1 ui, 4 teentjes knoflook, 1 verse serehstengel, 1 rode peper, 4 eetlepels gehakte korianderblaadjes, 2 theelepels zout, 2 theelepels suiker, 1 eetlepel maïzena, 2 eetlepels hoisinsaus, 2 eetlepels vissaus, 1 eetlepel sesamolie. Voor de soep: 1 runderbouillonblokje, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels vissaus, 1 eetlepel sambal oelek, 2 theelepels sesamolie, 3 voorjaarsuitjes.
Een heerlijke, pittige soep voor de lunch of met een kommetje rijst voor het avondeten. Als u de soep als voorafje wilt serveren, is de helft van alle ingrediënten voldoende. De gehaktballen hebben een smakelijk kruidenmengsel met onder andere hoisinsaus. Deze Chinese saus is dik en zoet en is gemaakt van gezouten zwarte boontjes, ui en knoflook. Hoisinsaus wordt altijd geserveerd bij Pekingeend en smaakt ook goed bij spare ribs.
Ui, knoflook, serehstengel en rode peper klein snijden en in een keukenmachine doen. Laat de machine even draaien. Voeg hier ook de koriander, zout, suiker, maïzena, hoisinsaus, vissaus en sesamolie aan toe en pureer het mengsel tot een gladde pasta. Voeg nu het gehakt toe. Laat de machine draaien tot een smeuïg mengsel. Als uw keukenmachine niet groot genoeg is, de helft van het kruidenmengsel eruit scheppen en het gehakt in twee porties pureren. Maak van het gehakt kleine ballen, ongeveer zo groot als een bitterbal.
Breng in een grote pan twee liter water aan de kook. Voeg het bouillonblokje toe. Schep de gehaktballen met een schuimspaan in de pan en breng het water opnieuw aan de kook. Laat de gehaktballen op een laag vuur in ongeveer acht minuten gaar worden. Ondertussen de teentjes knoflook fijnhakken en de voorjaarsuitjes in schuine stukjes snijden. Voeg knoflook, vissaus, sambal oelek en sesamolie toe. Proef de bouillon en voeg zo nodig nog wat zout toe. De soep serveren in flinke kommen en garneren met de voorjaarsuitjes.
Pikante vissoep
Ingrediënten:
1 1/2 liter kippenbouillon, 200 gram stevige visfilet, 12 middelgrote garnalen, 12 mosselen in de schelp, 3 sjalotjes, 1 groene peper, 4 citroenbladeren (djeroek poeroet), stukje gemberwortel (2 cm), 100 gram oesterzwammen, 2 eetlepels limoensap, 2 eetlepels vissaus, 2 eetlepels korianderblaadjes, 1 limoen.
Daon djeroek poeroet is het blad van de citroenboom en heeft een frisse, fruitige citroensmaak, terwijl dat uitgesproken zurige van de citroen ontbreekt. In de Zuidoost-Aziatische keuken is het een veelgebruikte smaakmaker in soepen en sauzen. Hier zijn citroenbladeren vers en gedroogd te koop bij de toko. Verse bladeren verdienen de voorkeur en u kunt ze heel goed in de vriezer bewaren. Omdat het citroenblad zelf niet echt eetbaar is, ben je geneigd het voor het serveren te verwijderen, maar het staat wel zo ambachtelijk om ze gewoon in de soepkommen te laten zitten!
Als u voor deze soep bouillonblokjes wilt gebruiken, dan heeft u voor anderhalve liter genoeg aan twee blokjes; met drie wordt de soep echt te zout. Snij de visfilet in flinke stukken. Pel de garnalen, maar laat het staartje zitten. Zwarte draad verwijderen en de garnalen afspoelen onder de koude kraan. De mosselen wassen. De sjalotjes klein snijden. De groene peper in heel dunne ringetjes snijden. De gemberwortel schillen en in dunne plakjes snijden. De oesterzwammen eventueel schoonvegen met een borsteltje of met wat keukenpapier en dan in niet te kleine stukken snijden. De limoen in partjes snijden.
De bouillon verhitten en hier de sjalotjes, groene peper, de citroenbladeren, plakjes gember aan toevoegen. De bouillon aan de kook brengen. Laat de bouillon een minuut of vijf zachtjes doorkoken. De visfilet, garnalen, mosselen en de oesterzwammen erbij doen en de soep nog een minuut of vier zachtjes laten koken. De mosselen moeten dan geopend zijn. Limoensap en de vissaus door de soep roeren. Serveer de soep in flinke kommen en garneer met de korianderblaadjes. Geef er de partjes limoen apart bij.
Mulligatawny
Ingrediënten:
Voor de bouillon: 500 gram poulet, 1 ui, 2 teentjes knoflook, stukje gemberwortel (2 cm) 1 theelepel zwarte peperkorrels, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel gemalen kardemom, 1/2 eetlepel gemalen koriander (ketoembar), 1 theelepel gemalen komijn (djinten), 1 theelepel zwart mosterdzaad, 2 theelepels garam masala 1 eetlepel citroensap. Overige ingrediënten: 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 rode peper, 2 theelepels garam masala, 1 theelepel gemalen kurkuma (koenjit), 4 eetlepels rode linzen, 4 eetlepels ongekookte rijst, 75 gram santen, zout naar smaak, 4 eetlepels korianderblaadjes, 2 eetlepels olie.
Mulligatawny is een verbastering van het Indiase woord voor peperwater en is een van de bekendste soepen uit India. Deze gevulde, pittige soep wordt met wat extra linzen en rijst een maaltijdsoep. Eerst maken we een geurige bouillon, de basis voor een goede mulligatawny. Breng in een flinke pan het in dobbelstenen gesneden vlees met twee literwater aan de kook. Schuim de bouillon af. Voeg nu ui, knoflook en alle ingrediënten voor de bouillon toe. Zet het vuur zo laag mogelijk en laat de bouillon minstens twee uur trekken, zonder deksel. De bouillon door een zeef gieten. Zet het vlees apart.
De ui halveren en in halve ringen snijden. De teentjes knoflook zo fijn mogelijk hakken. De rode peper in dunne ringetjes snijden. Verhit de olie in een grote pan. Fruit hierin ui, knoflook en rode peper gedurende ongeveer vijf minuutjes. Voeg garam masala en de gemalen kurkuma toe en roerbak dit even mee. Voeg de bouillon toe en nog een beetje water toe om twee liter soep te krijgen. De rode linzen en de rijst toevoegen en een minuut of twaalf zachtjes laten meekoken. De santen al roerend oplossen. Proef de soep en voeg naar smaak zout toe en eventueel nog een heel klein beetje citroensap. Garneer de soep met fijngesneden korianderblaadjes. Serveer direct. Geef er voor de grote eter nog een kommetje gekookte witte rijst naast.
Thaise pompoensoep
Ingrediënten:
500 gram pompoen, 8 rauwe garnalen, 4 eetlepels limoensap, 2 uien, 1 rode peper, 1 serehstengel, 1 theelepel garnalenpasta (trasi), 1 theelepel suiker, 100 gram santen, 1 eetlepel vissaus, zout en versgemalen peper, 2 eetlepels basilicumblaadjes.
Toch jammer dat pompoenen hier eerder als siergroenten worden gebruikt dan om op te eten, want je kunt er allerlei gerechten van maken, van curry’s tot soepen. En zelfs met de pitten kun je nog wat doen, want geroosterd smaken ze bijvoorbeeld heel goed over een salade. Pompoenen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en zijn later de hele wereld overgegaan. Ook in Nederland worden ze geteeld en niet zonder risico, want pompoenen kunnen bij de minste vorst al het loodje leggen.
De pompoen schillen en de zaadjes verwijderen. In kleine dobbelstenen snijden en in een kom leggen. Giet twee eetlepels limoensap over de pompoenblokjes en schep dit goed om. De garnalen pellen, de rugzijde insnijden en de zwarte draad verwijderen. Spoel de garnalen af met koud water en laat ze uit lekken. In een keukenmachine de uien, rode peper, de in stukken gesneden serehstengel (alleen het onderste witte deel), garnalenpasta en suiker tot een pasta pureren. Schep deze pasta in een pan en voeg er ruim één liter water toe. Breng dit aan de kook en los de santen er al roerend in op. De pompoenblokjes erbij doen en ongeveer een minuut of tien zachtjes laten koken, met een deksel op de pan. Nu de garnalen toevoegen en een minuut of vier mee laten koken. Op smaak brengen met de vissaus en de overgebleven twee eetlepels limoensap. De (Thaise) basilicumblaadjes erdoor roeren. Desnoods nog wat zout en versgemalen peper naar smaak toevoegen. Serveer de soep in soepkommen.
Thaise miesoep
Ingrediënten:
500 gram kipfilet, 250 gram eiermie, 150 gram santen, 2 eetlepels Thaise rode currypasta (potje, zakje), 1 theelepel gemalen kurkuma (koenjit), 6 deciliter kippenbouillon, 3 eetlepels Thaise vissaus, 1 eetlepel sojasaus, zout, 2 eetlepels limoensap, 2 voorjaarsuitjes, 2 rode pepers, 2 sjalotjes, 6 teentjes knoflook, 2 eetlepels korianderblaadjes, 2 eetlepels olie.
De rode currypasta die voor deze maaltijdsoep wordt gebruikt, kun je natuurlijk zelf maken, maar de pasta zoals die kant-en-klaar bij de toko en de supermarkt wordt verkocht is zo goed, dat we die gewoon kunnen nemen.
De kipfilet (of gefileerde kippenbouten) in stukjes van anderhalf bij anderhalve centimeter snijden. De eiermie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking koken en in een vergiet uit laten lekken. Houd de mie warm. De santen al roerend oplossen in zes deciliter zacht kokend water. Giet ongeveer twee deciliter van de santen in een flinke pan. Breng aan de kook en als de olie zich afscheidt, de rode currypasta en de gemalen kurkuma toevoegen en flink blijven roeren. Na een minuut of twee de stukjes kip erbij doen en goed omscheppen. Nu de resterende santen, de kippenbouillon, vissaus en sojasaus toevoegen. Proef de soep en voeg zo nodig nog wat zout en/of vissaus toe. Laat de soep een minuut of tien zachtjes koken. Ondertussen de voorjaaruitjes in dunne ringetjes snijden. De rode pepers klein snijden. De sjalotjes en de teentjes knoflook in dunne plakjes snijden. Verhit de olie in een wok en bak hierin de plakjes knoflook bruin. Pas op voor aanbranden, de knoflook wordt dan heel bitter. Laat de knoflook op wat keukenpapier uitlekken. Roer limoensap door de soep en zet het vuur uit. Verdeel de eiermie over vier flinke kommen. Schep hier bovenop de stukjes kipfilet en giet er de rest van de soep overheen. Garneer de kommen met het voorjaarsuitje, rode pepers, sjalotjes, korianderblaadjes en de gebakken knoflook. Serveer direct. Geef er een Chinese soeplepel en eetstokjes bij.
Curry-vissoep
Ingrediënten:
2 liter water, 200 gram santen, 2 eieren, 10 teentjes knoflook, 4 sjalotjes, 2 serehstengels, stukje gemberwortel (2 cm), stukje laoswortel (2 cm), 2 groene pepers, 1/2 theelepel garnalenpasta (trasi), 100 gram gerookte forelfilet, 400 gram gepelde en al gekookte grote garnalen, 100 gram taugé, 8 grote (Thaise) basilicumblaadjes, vissaus en gekookte witte rijst.
Grote garnalen zijn geweldig! In Azië reiken ze wel tot vijftien centimeter, maar dan heten ze ook King Prawns. Grote garnalen zijn hier tegenwoordig ook al gekookt en gepeld bij de supermarkt in de diepvries te vinden. Meestal zit er nog een staartje aan en dat mag u gewoon laten zitten. Er zijn ook rauwe garnalen te koop, maar let erop: ook al zien ze er roze uit, ze zijn echt nog rauw. Deze garnalen moet u dus iets langer meekoken. Bevroren garnalen kunt u trouwens snel ontdooien door ze een tijdje in een bak met koud water te leggen.
Breng in een grote pan twee liter water aan de kook. Het blok santen in kleine stukjes snijden en al roerend in het kokende water laten oplossen. Ondertussen twee eieren in een minuut of zes hard koken. De teentjes knoflook in dunne plakjes snijden. De sjalotjes in de lengte in dunne reepjes snijden. Van de serehstengels alleen het onderste, niet houtige deel zo klein mogelijk hakken. Schil de gemberwortel en hak deze zo fijn mogelijk. Ook de laos zo fijn mogelijk hakken. De groene pepers klein snijden.
Aan de kokende kokosmelk voegt u knoflook, sjalotjes, sereh, gember, laos en garnalenpasta toe. Goed doorroeren. De gerookte forelfilet in kleine stukjes verdelen en bij de soep doen. Als de stukjes visfilet uit elkaar gevallen zijn, kunnen de garnalen erbij. Staartjes mogen eraan blijven zitten. Kook nog een minuut of drie en dan kunnen de in vieren gesneden eieren, groene pepers, taugé en de basilicum erbij. Proef de soep en breng op smaak met een beetje vissaus. Nog een minuut zachtjes laten doorkoken. Zet vier diepe kommen klaar. Schep een flinke lepel rijst in elke kom en giet hier de soep overheen.
Indiase vissoep
Ingrediënten:
400 gram visfilet, 8 grote garnalen, 100 gram rijst, 2 uien, 4 teentjes knoflook, stuk gemberwortel (8 cm), 2 rode pepers, 2 eetlepels mosterdzaad, 1 eetlepel kerrieblaadjes, 2 theelepels kurkuma (koenjit), 1 theelepel gemalen komijn (djinten), 1 theelepel garam masala, 1 theelepel cayennepeper, 150 gram santen, 2 theelepels zout, 4 eetlepels limoensap, 4 eetlepels verse korianderblaadjes, 4 eetlepels olie.
Een Indiase vissoep met kerrieblaadjes. In India en Sri Lanka worden deze blaadjes in veel currygerechten gebruikt. Ze zijn hier bij de toko gedroogd verkrijgbaar, maar soms ook vers of uit de diepvries. En die laatste twee verdienen de voorkeur. Gebruik alleen de blaadjes, verwijder het harde steeltje.
De visfilet in stukjes snijden. De garnalen pellen, de rugzijde insnijden en de zwarte draad verwijderen. Was de garnalen en laat ze uitlekken. De uien klein snijden. Knoflookteentjes zo fijn mogelijk hakken. Gemberwortel schillen en fijnraspen. De rode pepers in de lengte in dunne reepjes snijden. Verhit de olie in een flinke pan. Voeg mosterdzaad, kerrieblaadjes, kurkuma, komijn, garam masala en cayennepeper toe. Roerbak een minuut of twee en dan de ui, knoflook, gemberwortel en de rode peper toevoegen. Laat de ui en knoflook lichtbruin worden. Voeg nu de rijst en anderhalve liter water toe. Breng dit aan de kook. Het blok santen in stukjes verdelen en samen met het zout bij de soep doen. Roer tot de santen opgelost is. Zet het vuur laag en laat de rijst in een kwartiertje gaar worden. Voeg de visfilet toe en laat dit in ongeveer een minuut of zes, zeven gaar worden. De vis mag uit elkaar vallen bij het roeren. Nu de garnalen erbij doen en als ze roze gekleurd zijn het limoensap en de korianderblaadjes erbij doen. Breng de soep op smaak met zout. Serveer de soep direct in flinke kommen.
Nonya maaltijdsoep
Ingrediënten:
250 gram gehakt, (varkens of half om half), 1 ons kabeljauwfilet, 6 surimisticks,
2 gedroogde Chinese paddestoelen (shii-take), 1 worteltje, 1 voorjaarsuitje, 1 ei, 1 theelepel zout, 1 theelepel versgemalen peper, 1/2 eetlepel maïzena, 2 liter kippenbouillon (blokjes), 1 klein blikje bamboescheuten, 6 teentjes knoflook, 1 eetlepel olie. Voor de garnering: gebakken uitjes (fruitjes), 4 eetlepels korianderblaadjes, 1 kleingesneden rode peper.
Een lichte maaltijdsoep uit de Nonya keuken. Deze keuken ontstond vanaf de zestiende eeuw in Maleisië toen het land werd overspoeld door Chinese arbeiders. Zij trouwden met Maleisische vrouwen en die bedachten voor hun echtgenoten een combinatie van Chinese en Maleisische eetgewoonten.
De paddestoelen een half uurtje in heet water laten wellen. Afspoelen en in een keukenmachine doen. Voeg hier het gehakt, kabeljauwfilet en surimisticks bij. Zet de keukenmachine aan en pureer de inhoud. Voeg geraspte wortel en klein gesneden voorjaarsui toe. Laat de machine nog even draaien. Ei loskloppen en samen met het zout, peper en de maïzena door het mengsel scheppen. Zet de mengkom minimaal een half uur in de koelkast om op te stijven. Breng in een grote pan de kippenbouillon aan de kook. Ondertussen de bamboe in een vergiet leggen en afspoelen met koud water. Snij plakken bamboe in luciferdunne reepjes. Voeg ze toe aan de bouillon en laat ze een kwartiertje koken. Knoflook in dunne plakjes snijden. Bak de plakjes in de olie op een niet te hoog vuur. Uit de pan scheppen en in een kommetje leggen. Maak van het gepureerde mengsel balletjes. Leg deze in de zacht kokende bouillon. Laat ze vijftien minuten zachtjes koken. De soep is nu klaar om geserveerd te worden. Schep de soep in vier grote kommen en geef er aparte kommetjes met de gebakken knoflook, fruitjes, koriander en rode peper bij.
Pompoensoep met garnalen
Ingrediënten:
500 gram pompoen, 150 gram gepelde Noorse garnalen, 4 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, 1/2 theelepel gemalen garnalenpasta (trasi), 1 serehstengel, 2 groene pepers, 1 blokje kippenbouillon, 100 gram santen, 2 eetlepels vissaus, 1 theelepel suiker, versgemalen peper, zout naar smaak, 2 rode pepers, 12 basilicumblaadjes.
Deze pompoensoep wordt gemaakt met santen, een dikke kokosnootcrème. Het geeft de soep een romig smaakje. Kokosmelk komt in veel Thaise gerechten voor. Niet alleen in soepen, maar ook in saladedressings en diverse currygerechten.
De pompoen schillen, zaad verwijderen en in blokjes van ongeveer twee centimeter snijden. De sjalotjes, knoflook, trasi, het wit van de serehstengel en de groene pepers in een keukenmachine zo fijn mogelijk pureren. Indien nodig nog extra fijn wrijven in een vijzel.
In een pan 1 1/4 liter water aan de kook brengen. Voeg het gepureerde mengsel toe, samen met het bouillonblokje. Weer aan de kook brengen en de blokjes pompoen erbij doen. De pompoen in een minuut of tien zacht laten worden. Af en toe roeren. Nu de santen toevoegen en al roerend op laten lossen. Zet het vuur laag en voeg vissaus, suiker, versgemalen peper en zout naar smaak toe. De soep vijf minuten, zonder deksel, op een laag vuur laten staan. De garnalen toevoegen en deze warm laten worden. De rode pepers in dunne ringetjes snijden en de basilicumblaadjes grof snijden. Garneer de soep met de pepers en basilicum en serveer direct. Deze pompoensoep past bij heel veel Aziatische gerechten. Zorg er dan wel voor dat er niet te veel gerechten met kokos bij zitten.
Noodlesoep met gebakken eend
Ingrediënten:
300 gram eendenborst, 2 eetlepels hoi-sin saus, vers gemalen peper, 400 gram mie, 300 gram spinazie, 1 1/2 liter kippenbouillon, 8 krabsticks, 2 eieren, 12 mini maïskolfjes uit blik, blikje bamboescheuten, 1 voorjaarsuitje, stukje verse gemberwortel (2 cm), 2 eetlepels olie.
Voor ons is het een maaltijdsoep, in Japan heet het ramen. Deze van oorsprong Chinese noodlegerechten zijn in Japan zo populair, dat er speciale ramenrestaurants bestaan, waar je diverse varianten kunt eten.
Dit is een maaltijdsoep met gebakken eendenborst. Nu is het de tijd van de wilde eend, maar een tamme eendenborst of desnoods een biefstukje smaakt heel goed in deze maaltijdsoep. Voor de noodles kunt u de soort gebruiken die u zelf het lekkerste vindt. Er zijn inmiddels heel wat Japanse, Chinese en Thaise miesoorten te koop.
Wrijf de eendenborst in met de hoi-sin saus en wat versgemalen peper. Laat de eend minimaal twee uur marineren. Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Afspoelen in een vergiet met koud water en uit laten lekken. Was de spinazie. Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg de spinazie toe en na vijf seconden de spinazie in een vergiet storten en goed uit laten lekken. Kook de eieren hard, pel en halveer ze. De maïskolfjes in de lengte halveren. Bamboe in een zeef leggen en afspoelen met koud water. Uit laten lekken. Het voorjaarsuitje ragfijn snijden. Gemberwortel schillen en fijn raspen.
Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de eendenborst vier minuten per kant. Haal uit de pan en wikkel de eend in alu-folie. Breng de bouillon aan de kook. Breng daarnaast een ketel water aan de kook. Giet kokend water uit het keteltje over de mie. Zet vier grote kommen klaar. Leg onderop de mie. Leg aan één kant de spinazie en ga zo rond met de krabsticks, half ei, maïskolfjes en bamboescheuten. De eendenborst schuin in dunne plakjes snijden. Leg deze in het midden van de vier kommen. Giet de kokend hete bouillon in de kommen, garneer met de voorjaarsui en gemberwortel en serveer direct.
Zure hete soep met garnalen
Ingrediënten:
400 gram ongepelde grote garnalen (16 stuks), 2 serehstengels, 1 blikje jonge maïskolfjes (uitlekgewicht 230 gram), 4 citroenbladeren (djeroek poeroet), 1 tomaat, 2 voorjaarsuitjes, 3 eetlepels limoensap, 4 eetlepels dunne vissaus, 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper, 2 gedroogde rode pepers, 1 theelepel chili-olie, 1/2 eetlepel olie.
Een soep uit de Vietnamese keuken met een frisse, pittige smaak. Geschikt als voorgerecht voor met z’n vieren, maar ook als lunch voor twee.
Pel de garnalen en bewaar garnalenkoppen en -schillen. Rugzijde van de garnalen met een scherp mes insnijden en de zwarte draad verwijderen. Was de garnalen onder koud stromend water. Van de serehstengels het onderste witte deel in stukken van drie centimeter snijden.Probeer in het bovenste deel een knoop te leggen. Op deze manier kneus je de sereh en komen heerlijke sappen en geuren vrij. De maïskolfjes in een vergiet leggen en afspoelen met wat water. Uit laten lekken. De tomaat in dunne partjes snijden. De voorjaarsuitjes in schuine ringen snijden. De gedroogde rode pepers (in een vijzel) fijnwrijven.
Verhit een halve eetlepel olie in een pan en fruit hierin gedurende tien seconden de garnalenkoppen en -schillen. Voeg de geknoopte sereh toe en giet een liter water erbij. Breng dit aan de kook. Een paar minuten door laten koken en de bouillon boven een pan door een zeef gieten. Voeg aan de bouillon maïskolfjes, citroenbladeren, de in stukken gesneden sereh en de tomaat toe. Breng alles op een hoog vuur aan de kook, zet het vuur dan lager en laat de soep vijf minuten zachtjes koken. De garnalen erbij doen en twee minuten laten meekoken. Haal de pan van het vuur en voeg de voorjaarsuitjes, limoensap, vissaus, zwarte peper en gedroogde rode peper toe. Verdeel de soep over vier kommen en druppel in ieder kom een klein beetje chili-olie. Serveer met een kommetje rijst. De stukken sereh en de citroenbladeren worden niet gegeten.
Noodlesoep met garnalen
Ingrediënten:
375 gram eiermie, 1,6 liter kippenbouillon, 2 eieren, 4 gedroogde wolkenoortjes, 4 gedroogde shii takes, 24 garnalen, 1 eiwit, 1 theelepel sesamolie, 1/2 theelepel zout, 1/2 theelepel versgemalen peper, 1 eetlepel maïzena, 4 teentjes knoflook, 1 courgette, 1 dunne prei, 100 gram taugé, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel mirin (Japanse rijstwijn), 1 eetlepel maïzena, 4 eetlepels olie.
De smaak van de bouillon mag niet overheersen. Gebruik voor deze gevulde noodlesoep daarom bij voorkeur een zelf getrokken kippenbouillon of een bouillon van hooguit twee blokjes, op smaak gebracht met peper en zout.
Kook de mie volgens de bereidingswijze op de verpakking. Kook de eieren zes minuten in kokend water. Laten schrikken in koud water, pellen en in een kom met water wegzetten. De wolkenoortjes en shii takes in een kom leggen en overgieten met kokend water. Laat de paddestoelen een kwartiertje wellen. Afspoelen onder de kraan en in reepjes snijden. De garnalen pellen, zwarte draad verwijderen. In een kommetje eiwit loskloppen met wat peper en zout, sesamolie en maïzena. Leg de garnalen hierin en zorg ervoor dat ze aan alle kanten bedekt zijn. Verhit twee eetlepels olie in een wok en bak hierin op hoog vuur de garnalen goudbruin. Haal ze uit de wok en laat ze op keukenpapier uitlekken. De teentjes knoflook fijnhakken. De courgette in de lengte in vieren snijden en dan in plakjes van 3 mm snijden. De prei in heel dunne ringetjes snijden. Verhit opnieuw twee eetlepels olie in de wok en fruit hierin de knoflook goudbruin. Voeg nu de courgette, paddestoelen en preiringetjes toe. Roerbak gedurende een minuut of vier. Voeg de taugé toe even doorroeren en dan anderhalve deciliter heet water toevoegen. Op smaak brengen met sojasaus en de mirin. De garnalen erbij doen. Voeg al roerend een maïzenapapje toe van één eetlepel maïzena en twee eetlepels koud water. Breng de kippenbouillon aan de kook. Zet vier grote kommen klaar. Verdeel de gekookte mie over de kommen. Giet de kokende bouillon erover en schep hier bovenop de inhoud van de wok. De eieren in vieren snijden en op iedere kom twee partjes leggen. Serveer direct, met eetstokjes.
Tom Yam Kung
Ingrediënten:
500 gram ongepelde en ongekookte zoutwatergarnalen, 1 1/2 liter kippenbouillon, 1 theelepel zout, 2 serehstengels, 3 verse citroenbladeren (djeroek poeroet), 1 stukje citroenschil, 2 groene Thaise pepers, 1 eetlepel vissaus, 1 limoen, 1 rode peper, 6 takjes koriander, 2 voorjaarsuitjes, 1 eetlepel olie.
De bekendste soep uit Thailand: Tom Yam Kung. De smaak is heet (van de pepers) en lichtzuur. Behalve van de kippenbouillon krijgt deze soep zijn smaak van de schaal van de garnaal. Deze wordt eerst even aangefruit en daarna getrokken in de bouillon. Gebruikt u een kippenbouillonblokje, neem dan niet meer dan anderhalf blokje. De smaak van een dergelijk blokje kan te veel overheersen. Voeg zo nodig nog wat zout toe.
Pel de garnalen, snijd de rugzijde in en verwijder de zwarte draad. Spoel ze af en laat ze uitlekken. Spoel de schalen, inclusief kop en staart, onder de koude kraan en laat dit in een vergiet uitlekken. De serehstengel in stukken van 3 cm snijden. Van de citroenschil al het wit wegsnijden. De groene pepers in ringetjes snijden.
Verhit een eetlepel olie in een pan en fruit hier de garnalenschalen in. Regelmatig omscheppen en als de schillen roze geworden zijn de kippenbouillon toevoegen. Zout, sereh, citroenbladeren, citroenschil en de groene pepers erbij doen. Breng dit aan de kook. Met een deksel op de pan de bouillon een half uurtje zachtjes laten koken.
Zet een zeef op een pan en giet hier de bouillon door. Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Pers de limoen uit. De rode peper in de lengte doorsnijden, de zaadjes verwijderen en de peper in dunne reepjes snijden. De koriander en de voorjaarsuitjes klein snijden. Kook de gepelde garnalen kort in de bouillon. Niet langer dan drie minuten. Breng de soep op smaak met het limoensap en de vissaus. De soep moet een pittige en lichtzure smaak hebben. De soep overdoen in kommen en garneren met de rode peper, koriander en voorjaarsui.
Spinaziesoep met okra's
Ingrediënten:
600 gram gewassen spinazie, 7 okra’s, 1 ui, 4 teentjes knoflook, 1 ons sperziebonen, 1 wortel, 2 rode pepers, 1,5 liter kippenbouillon, 100 gram santen, zout en 3 eetlepels olie.
Een okra is een zeskantige, langwerpige peul. De smaak is neutraal, soms een beetje bitter. Het klinkt niet echt aantrekkelijk, maar door het koken wordt de okra een beetje slijmerig en daardoor wordt de soep mooi gebonden. Okra’s zijn te koop bij de toko.
De okra’s wassen en droogdeppen. De uiteinden van de okra’s verwijderen en zes okra’s in plakjes snijden. De zevende wordt heel meegekookt en later in plakjes gesneden. Deze gebruiken we om de soep te garneren. Ui in stukken snijden. De knoflookteentjes pletten met de zijkant van een mes en grof snijden. De sperziebonen schoonmaken en in stukken snijden. De wortel schillen en in stukken snijden. De rode pepers in stukken snijden.
Verhit de olie in een grote pan. Roerbak hierin op niet te hoog vuur de in plakjes gesneden okra’s, ui, knoflook, sperziebonen, wortel en rode pepers. Na een minuut of vijf de spinazie toevoegen. Laat de spinazie in een minuut of vijf al roerend slinken. Voeg de helft van de kippenbouillon toe en breng dit aan de kook. U kunt ook bouillonblokjes gebruiken. Gebruik voor deze soep niet meer dan twee blokjes en voeg zo nodig nog wat zout toe. Voeg de achtergehouden okra toe. Leg een deksel op de pan en laat de soep op een laag vuur een half uurtje zachtjes doorkoken. Verwijder de hele okra en snijd deze in dunne plakjes.
Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine. Voeg de overige bouillon toe en breng de soep opnieuw aan de kook. Los de santen al roerend op. Laat nog een minuut of vijf zachtjes doorkoken. Proef de soep en voeg eventueel nog wat zout toe. Schep de soep in vier kommen en garneer met de plakjes okra.
linzensoep
Ingrediënten:
300 gram rode linzen, 1 blokje kippenbouillon, 1 ui, stukje verse gemberwortel (3 cm), 2 tomaten, 1/2 theelepel gemalen kurkuma (koenjit), 1/4 liter melk, 2 theelepels zout, versgemalen zwarte peper, 1 theelepel heel komijnzaad, 1/2 theelepel garam masala, 6 takjes koriander, 50 gram boter.
Linzen worden veel gegeten in India, als soep, als groentegerecht (dahl) en er worden ook platte wafels (pappadums) van gebakken. De populariteit zit ’m vooral in het feit dat deze peulvrucht voedzaam is en rijk aan ijzer, eiwit en B-vitaminen. Ze zijn er in verschillende maten en kleuren. De rode en de bruine worden bij het koken papperig, zodat ze geschikt zijn voor verwerking in een soep of een curry. De grijze en groene linzen blijven heel, dus deze kunnen beter worden gebruikt als je een bijgerecht wilt maken.
Was de linzen in een zeef onder koud stromend water. Kijk ze na op de aanwezigheid van kleine steentjes. Verwijder deze. De ui in heel dunne ringen snijden. De gemberwortel schillen en zo fijn mogelijk hakken. De tomaten in stukjes snijden. De linzen in een flinke pan met een liter water aan de kook brengen. Het bouillonblokje en de gemberwortel toevoegen. De stukjes tomaat en de kurkuma erbij doen en de linzen in een half uur gaar laten worden. Pureer de linzen met een staafmixer of in een keukenmachine. Zet de pan opnieuw op het vuur en voeg de melk toe. Zout toevoegen en de soep zachtjes laten koken. Maal er flink wat versgemalen peper over. Roer de garam masala door de linzensoep. Proef de soep en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe. Laat de boter in een koekenpan smelten. Bak de uiringen en het komijnzaad in ongeveer vijf minuten bruin. Regelmatig omscheppen. Hak de korianderblaadjes fijn. Schep de soep in vier kommen en leg in het midden wat gebakken uiringen. Strooi er als laatste de gehakte koriander over.
Kippensoep uit Malëisie
Ingrediënten:
350 gram kipfilet, 2 aardappelen, 20 gram mihoen, stukje gemberwortel (1 cm), 2 teentjes knoflook, 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar), 1 theelepel gemalen komijn (djinten), 1 theelepel gemalen kurkuma (koenjit), 1 theelepel versgemalen witte peper, 1 ui, 1 kaneelstokje, 1/2 theelepel gemalen kardemom, 4 kruidnagels, 2 serehstengels, zout, 2 voorjaarsuitjes, 2 takjes koriander, 2 eetlepels olie. Een kommetje met gefruite uitjes.
Voor deze soep wordt de kipfilet eerst gemarineerd, daarna kort aangebraden en vervolgens verder gaargekookt in de soep. Deze methode is in Maleisië veel meer gebruikelijk dan in Indonesië. Gefruite uitjes worden er op tafel apart bij geserveerd. Deze ‘fruitjes’ zijn kant en klaar te koop. U kunt ook wat sjalotjes in dunne ringetjes snijden en deze in olie goudbruin bakken.
Snij voor de marinade de gemberwortel en de teentjes knoflook zo klein mogelijk en stamp ze in een vijzel fijn. Voeg hierbij de ketoembar, koriander, komijn, kurkuma, witte peper en een deciliter water. Roer tot een pasta en wrijf hier de kipfilet mee in. Laat de kip minstens een minuut of twintig marineren. De aardappelen schillen, koken en in partjes snijden. De mihoen in kokend water laten wellen, afspoelen met koud water en uit laten lekken in een zeef. De ui in dunne ringen snijden.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uiringen goudbruin. Kaneelstokje, kardemom en de kruidnagelen erbij doen. De kipfilet toevoegen en rondom aanbakken. Kneus de serehstengels en voeg ze toe samen met anderhalve liter water toe. Breng dit aan de kook en laat de kipfilet in een minuut of twintig zachtjes gaarkoken. Schep de kipfilet met een schuimspaan uit de soep en laat het iets afkoelen. Proef de soep en voeg naar smaak zout toe. Verwijder de serehstengels en het kaneelstokje. De voorjaarsuitjes in dunne ringetjes snijden. De kipfilet in dunne plakjes snijden. Zet vier flinke kommen klaar. Verdeel de mihoen, partjes aardappel en plakjes kipfilet over de soepkommen. Schep hier de kokend hete soep overheen en garneer met de voorjaarsuitjes en met wat blaadjes koriander. Serveer direct. Geef er een kommetje met gefruite uitjes bij. |